[english]

U doba kada je svijet zasnovan na novcu zapeo u recesiji,kada gospodarstvo i ekonomija prijete krahom u našem gradu jedva da više itko i priča o smrti kulture koja se na ovim prostorima godinama gušila između logike kapitala novonastale kulturne industrije i zatvorenih vrata gradskog ureda za kulturu.

Autonomni kulturni centar Medika zamišljen je kao mjesto otvorenih vrata gdje svatko može dobiti prostor za održavanje kulturnih, edukacijskih, društveno-korisnih aktivnosti i Medika se nada da će se taj prostor propisno iskoristiti.

Cilj medike je svakodnevno održavanje što raznovrsnijeg programa, a ako pritom uspijemo nekoga zabaviti, educirati, informirati ili inspirirati mi nećemo imati ništa protiv!


Povod stvaranja AKC-a

Velik broj udruga, nezavisnih kolektiva ili slobodnih umjetnika suočen je s problemom gdje i kako vršiti svoje aktivnosti.
Sama cijena hladnog pogona za održavanje kulturnih priredbi u većini klubova, kazališta, dvorana za projekcije je previsoka za programe koji su neprofitabilni, koji se bave kulturom mladih, nezavisnom kulturom i kulturom koju mladi sami stvaraju. Zbog toga je iznajmljivanje prostora i iznajmljivanje tehničke opreme često razlog nemogućnosti održavanja nezavisnih kulturnih događanja!
Bez prezentacije svog rada i bez scene na kojoj bi se umjetnik nalazio kreativnost mladih i neafirmiranih umjetnika/ca i način na koji će se ona razvijati osuđena je na amaterizam, izoliranost i brojne financijske poteškoće, što nikako nebi smjelo uvjetovati stanje nezavisne kulturne scene i kulturne scene mladih.


Povijest

Samom projektu medika predhodila je višegodišnja suradnja malobrojnih Zg skvotera i udruge Attack!(koja je od 2003.g bez prostora)
U to vrijeme, suradnja se ostvaruje uglavnom na ilegalne partije po najčudnijim lokacijama u gradu, gdje bi, u nedostatku vlastitog prostora, tvornice, skladišta ili dvorišta skvotirali na jednu noć.
Nakon 20-ak skvot partija uslijedio je i upad u Lapidarij, prva organiziranija akcija za ustupanje gradskih prostora mladima i nezavisnoj kulturnoj sceni.
http://www.h-alter.org/vijesti/kultura/attack-na-lap
No kako sam prostor Lapa nije zadovoljavao uvjete svih zainteresiranih, akcija se prebacila na Mediku.

Prostor bivše tvornice lijekova “Medika” kompleks je površine  par tisuća kvadratnih metara, nalazi se u centru grada, u dobrom je i koristivom stanju a od 2003. u vlasništvu je grada Zagreba i od tada stoji  prazan, neupotrijebljen i izložen propadanju.
Nakon početnog čišćenja i dovođenja prostora u red u studenome 2008. organizirano je veliko, medijski popraćeno, otvaranje Medike.
No policija je ubrzo došla i rastjerala 500-injak ljudi.
Iako smo čelnike Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport kontaktirali netom prije zauzimanja Medike, ostali smo bez odgovora.

Iako nedefiniranog statusa, Attack! i skvoteri su počeli renovirati derutne dijelove, čistiti i obnavljati prostore o vlastitom trošku i koristiti tvornicu incognito do prosinca 2008. kad je policija  u pratnji gradske zaštitarske službe izbacila na cestu skvotere i imovinu svih udruga koje su do tad koristile prostor
http://www.zarez.hr/pages/245/z_info.html .
Tog dana službeno nastaje Inicijativa Medika -akcija saveza udruga i nezavisnih kolektiva koji su zahtijevali DA im se prostor bivše tvornice lijekova ustupi na korištenje legalnim putem.
01.01.2009. godine potpisan je ugovor sa gradom i Zagreb je dobio svoj prvi autonomni kulturni centar! Kao i prvi skvot koji je legaliziran.
http://www.vjesnik.hr/html/2009/01/10/Clanak.asp?r=kul&c=1


Ukoliko ste zainteresirani za korištenje prostora ili vas jednostavno nešto zanima javite se naNeki od programa podržani su od:
MINISTARSTVO KULTURE RH
GRAD ZAGREB - URED ZA KULTURU, OBRAZOVANJE I ŠPORT
Grad Zagreb Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Medijski sponzori

medijski sponzori attackzagrebterapija.netreaggae.hridemanvan.hrbeat.hrkamo.hrInZg.net